2005 Közhasznúsági Jelentés

A közhasznúsági jelentés tartalma

  •  a számviteli beszámoló;
  •  a költségvetési támogatás felhasználása;
  •  a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás;
  •  a cél szerinti juttatások kimutatása;
  •  a központi költségvetési szervtől, az elkülönített állami pénzalapból, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértéke;
  •  a közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értéke, illetve összege
  •  a közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámolók.

a. beszámoló mellékelve.
b. 2004. évben költségvetési támogatás nem volt.
c. a beszámoló mellékelve.
d. az Alapítvány 2004-ben cél szerinti juttatásokat nem eszközölt.
e. a központi költségvetési szervtől támogatást, az elkülönített állami pénz-alaptól, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatást.

Az Alapítvány 500.000.-Ft támogatást nyert pályázati úton a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-Magyarországi Regionális Kollégiumától.

Az Alapítvány 109.000.-Ft SZJA támogatást kapott a központi költségvetésből.

f. az Alapítvány 2004-ben vezető tisztségviselőinek ezen státusz jogán nem folyósított juttatást.

g. a közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló

A 2004-es év kiemelkedően fontos és sikeres év volt Alapítványunk életében.

Az alapítvány által működtetett Pillantó Kutya Gyerekcsoport nagy lépéseket tett az állami elismerés felé. Az óvodai elfogadtatáshoz sok új tárgyi eszközt szereztünk be. Pl.: Új asztalokat, székeket, padokat, készségfejlesztő játékokat, könyveket. A konyhát új konyhabútorokkal, konyhai felszerelésekkel bővítettük. Az udvart és a játszóteret parkosítottuk, a gyerekek számára kényelmesebbé tettük.

Célunk, hogy minden előfeltételt teljesítsen az alapítvány 2005-ben, és a gyerekcsoport államilag elismert alapítványi magán óvoda legyen. Az elismerésnek hatalmas anyagi és eszközbeli feltételei vannak, melyek közül sokat a 2004-es évben teljesítettünk. Megkaptuk az átalakításhoz szükséges építési engedélyt. Az átépítést 2005 nyarára tervezzük.

Az alapítvány kísérleti jelleggel elindított 2004. szeptemberében egy új magántanulói csoportot. A csoportban egy új oktatási módszert alkalmazunk, amelyhez kiképeztünk két pedagógust. Egy XVI. kerületi általános iskolában bérelünk egy tantermet, amelyet iskolai bútorokkal, taneszközökkel, és minden az oktatáshoz szükséges eszközzel felszereltünk. (padok, székek, szekrény, bemutató eszközök, könyvek, szótárak)

Az alapítvány vezetője gyermeknevelési szemináriumokat tartott szülőknek, óvónőknek, pedagógusoknak a tavalyi évben három alkalommal.

Munkatársaink szakmai továbbképzésen vettek részt. A továbbképzések célja, hogy a hozzánk járó gyermekek, felkészülten kezdjék el iskolai tanulmányaikat.

Többször személyes kérésre segítettünk a szülőknek abban is, hogy akár mindennapi problémájuk megoldására tanácsokat adjunk.

Az állandó óvodás programok mellett (pl. úszás, aikido, néptánc foglalkozás tornaterem), rengeteg kirándulást és ünnepséget (farsang, anyák napja, gyereknap, ballagás, évnyitó, szüret, mikulás, karácsony, születésnapok) tartottunk a gyerekeknek és a szülőknek.

Az általános erkölcsi értékek hanyatlásának visszafordítása érdekében alapítványunk megszervezte, és lebonyolította a következő felvilágosító rendezvénysorozatot.

Sikeresen lezajlott a „Mutass Jó Példát! Balaton Maraton 2004.” rendezvény, amelyet idén szeretnénk megismételni. Az elért eredmények:

14 „Egy szebb világ” előadást tartottunk gyermektáborokban, üdülőkben, városi rendezvényeken. Átlagosan 250 embernek, ez összesen 3500 ember. Ezt az előadást óvódás korú gyerekek adják elő, megmutatva a többi gyereknek és felnőttnek is, hogy mi a jó példa és mi a rossz példa.
10.000 db “Az Út a Boldogsághoz” füzetet osztottunk ki elsősorban gyerekeknek, pedagógusoknak és szülőknek.
Óvodás és kisiskolás gyerekek 7 nap alatt összesen 365 kilométert futottak Balatonalmáditól Keszthelyig a jó példamutatás jegyében.
465 ember csatlakozott írásban a mozgalomhoz, köztük híres emberek is:

Beleznay Endre színművész, Kunfalvy Ákos költő, Jancsó Miklós filmrendező, Éles István humorista, Gáll Gregor szobrász, Gáll Arielle zongoraművész, Animal Cannibals együttes, Angyal Katalin a Zánkai Gyermektábor munkatársa, Bognár Tamás a TV2 hangja, polgármesterek, művelődési házak vezetői.

Média szereplések: Balaton Rádió, RTL Klub Delelő című műsora, Keszthely TV, Zalai Hírlap, SPURI futó és triatlon magazin.
130 különböző foglalkozású szponzor, aki magánemberként vagy cége képviseletében ismerte meg és támogatta mozgalmunkat.

A „Mutass Jó Példát Balaton Maraton 2004.” rendezvénysorozat költségvetése 2.000.000.-Ft volt.

Alapítványunk munkatársai és támogatói mindent megtettek, és a jövőben is szándékoznak megtenni gyermekeinkért és családjukért, hogy rajtuk keresztül is segítsünk a társadalomnak abban, hogy minél több etikus és boldog ember legyen. Az alapítvány teljes bevételét az alapító okiratban meghatározott célok teljesítésre fordította és valamennyi tevékenységét non-profit jelleggel végezte.

Budapest, 2005. május 30.

_____________________________

Venesz Piroska
Tudomány-Kaptár Alapítvány
kuratóriumi elnök