2006 Közhasznúsági Jelentés

A közhasznúsági jelentés tartalma
a) a számviteli beszámoló;
b) a költségvetési támogatás felhasználása;
c) a vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás;
d) a cél szerinti juttatások kimutatása;
e) a központi költségvetési szervtől, az elkülönített állami pénzalapból, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértéke;
f) a közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értéke, illetve összege
g) a közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló
 
a) a beszámoló mellékelve.
b) 2006. évben költségvetési támogatás nem volt.
c) a beszámoló mellékelve.
d) az Alapítvány 2006-ben cél szerinti juttatásokat nem eszközölt.
e) a központi költségvetési szervtől támogatást, az elkülönített állami pénz-alaptól, a helyi önkormányzattól, a kisebbségi települési önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatást.
Az Alapítvány 177.000.-Ft támogatást nyert pályázati úton a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-Magyarországi Regionális Kollégiumától.
Az Alapítvány 242.016.-Ft SZJA támogatást kapott a központi költségvetésből.
f) az Alapítvány 2006-ban vezető tisztségviselőinek ezen státusz jogán nem folyósított juttatást.
g) a közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló
1. A szervezet tevékenységének társadalmi hasznossága, a civil társadalomra kifejtett hatása:
2006-ban immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Mutass Jó Példát! Balaton Maraton rendezvénysorozat, mely az alapítvány munkájához hasonlóan szintén non-profit tevékenység. A program teljesen egyedülálló a hasonló típusú rendezvények között a tekintetben, hogy gyerekek mutatják meg gyerekeknek, lehet másképpen is élni, ha egy kicsit többet mozognak, egészségesebben élnek, ügyelnek a környezetükre, figyelnek társaikra. A mozgás, sport és kulturális programok mellett pedig erkölcsi értékeket is közvetít. A gyermekek „Szebb Világ” című előadását, strandszínpadokon, gyermektáborokban, városi rendezvényeken mutatják be, koncertekkel, sport és kulturális programokkal tarkítva. Bár a rendezvény a Balaton mellett zajlik, az ott lévő Budapesti önkormányzatok táborait is érinti (2006-ban 17 Budapesti táborban léptünk fel.)
A nagy igényekre való tekintettel elindítottuk augusztusban a Mutass Jó Példát! tábort az óvodában, budapesti és vidéki gyermekeknek.
A gyermeknevelési szemináriumokon résztvevő szülők és pedagógusok a megtanult adatokat a visszajelzések alapján sikeresen alkalmazzák. Sopronban, Nagykanizsán és Székesfehérváron is tartottunk szemináriumokat.
2. A szervezet 2006. évi programja: A Mutass Jó Példát! Balaton Maraton rendezvénysorozat megrendezése. A rendezvénysorozat keretében 20.000 db Az Út a Boldogsághoz füzetet kiosztása, amely füzet az óvodai program része.
Minden hónapban gyermeknevelési szemináriumokat tartani érdeklődő szülőknek, pedagógusoknak, vendég előadókkal is, az ország több pontján is. Többször személyes kérésre segítettünk a szülőknek abban is, hogy akár mindennapi problémájuk megoldására tanácsokat adjunk.
Az állandó óvodás programok mellett (pl. úszás, aikido, néptánc foglalkozás tornaterem), rengeteg kirándulást és ünnepséget (farsang, anyák napja, gyereknap, ballagás, évnyitó, szüret, mikulás, karácsony, születésnapok) tartottunk a gyerekeknek és a szülőknek.
Az alapítvány által működtetett gyerekcsoportot államilag elfogadtatni az év végéig, az előírt feltételeknek teljes körűen megfelelni. A feltételeknek megfelelően új eszközöket is vásároltunk. Pl.: Új asztalokat, székeket, padokat, készségfejlesztő játékokat, könyveket. A konyhát új konyhabútorokkal, konyhai felszerelésekkel bővítettük. Az udvart és a játszóteret parkosítottuk, a gyerekek számára kényelmesebbé tettük.
Szakképzett óvodapedagógus munkatársakat (2 fő) felvettünk.
Az alapítványnak egy új honlapot készíttetni, amely megvalósult.
3. A szervezet tevékenysége mennyiben érinti az esélyegyenlőséget, ennek bemutatása:
A Mutass Jó Példát! Balaton Maraton rendezvénysorozat minden évben roma táborokban is bemutatkozik. Ahol Szebb világ előadásokat tartunk, a tanulásról, egészséges életmódról. Sportversenyekbe, vetélkedőkbe vonjuk be a táborozó gyerekeket.
4. A szervezet régióban betöltött szerepe:
2006-os évben az alapítvány által működtetett gyerekcsoportot államilag elfogadták így óvodaként működik. A feltételeknek megfelelően új eszközöket is vásároltunk pl.: óvodai fektetőket, új szekrényeket és asztalokat vettünk. Az alapítványnak és az óvodának egy új honlapot készíttettünk. A XVI. kerületből jelentkezők száma nagymértékben megnőtt. 24 főből 10 gyermek az óvodában kerületi lakos.
Munkatársaink szakmai szemináriumokon és továbbképzéseken vettek részt. 2006 őszétől már havonta kétszer tartunk gyermeknevelési szemináriumokat ország számos pontján érdeklődő szülőknek és pedagógusoknak.
Az alapítvány kísérleti jelleggel elindított 2004 szeptemberében egy új magántanulói csoportot. A csoportban egy új oktatási módszert alkalmazunk, amelyhez kiképeztünk két pedagógust. Az alapítvány által bérelt épületben történik az oktatás nagyon nagy sikerrel. A gyerekek átlag tanulmányi eredménye 4,9 és valamennyien szeretnek iskolába járni, etikusan, kedvesen és céltudatosan Egy XVI. kerületi általános iskolában bérelünk egy tantermet, amelyet iskolai bútorokkal, taneszközökkel, és minden az oktatáshoz szükséges eszközzel felszereltünk. (padok, székek, szekrény, bemutató eszközök, könyvek, szótárak)
5. Társadalomjobbító rendezvénysorozatunk eredményei:
Balatonalmáditól Keszthelyig 11 nap alatt 98,5 km futás.
15.042 db Az út a boldogsághoz című erkölcsi útmutató könyvet osztottunk ki gyerekeknek, pedagógusoknak, szülőknek és érdeklődőknek.
17 „Szebb világ” előadás táborokban, rendezvényeken. Közös fellépésünk volt Bella Leventével Balatonakaliban és Palcsó Tamással Keszthelyen.
Zánkán és Keszthelyen egy-egy egész napos Mutass Jó Példát! napot szerveztünk. Zánkán a Szőke Kóla film vetítése után közönségtalálkozó volt Beleznay Endre színművésszel.
Egy-egy vagy több napot is velünk futott Beleznay Endre színművész,
Czifra Noémi Nóci műsorvezető,  Madaras Ádám világ- és Európa-bajnok öttusázó, Vörös Zsuzsanna olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó,
Martinek János többszörös olimpia, világ- és Európa-bajnok öttusázó.
Bognár Tamás színész (a TV2 hangja), bár nem futott velünk, de egész nap az ő hangja szólt a kísérő autó kihangosítóján keresztül a futókhoz és a közönséghez.
Sikerek és elismerések a vendégkönyvből:
„Nagyszerű, hogy ilyen gyerekek is vannak, akik ilyen alapvető fontos értékeket közvetítenek, és ezt igyekeznek továbbadni, terjeszteni!” Edit, Peti, Ricsi
„Nagyon ügyesek vagytok! Remélem, jöttök máskor is! Ha ezt mindenki megnézné és be is tartaná, tényleg jobb lenne a világ. Szép volt.”Hennel Zsófia
„Kitartást a futáshoz! Nagyon ügyesek vagytok! Köszi, a meghívást: Bella Levente”
„Igen, teremtetek nekünk és mi nektek egy szebb világot!” Gyurkáné Erzsi
„Harcoljunk együtt a fajgyűlölet ellen!
Legyünk jók, ha tudunk, együtt könnyebb.
Gratulál a Fővárosi Önkormányzat Cigányház és a Rádió
További sok sikert!”
„Szívből gratulálunk! Ezt a programot és ezt a „szellemet” szívesen látjuk! Szeretettel várjuk jövőre is Balatonakaliban. ” Akali Önkormányzata nevében Királyhegyi Ottília
„Mutass Jó Példát! Mindenkinek gratulálok, aki ezt megteszi! Így a futóknak is!!!
Palcsó Tamás”
„Szép volt ez a nap, jó példát mutatok, ezért leszokom a cigiről!”
Dorn Dávid Viviéra műsorvezetője
„Szívesen kapcsolódnánk kezdeményezésükhöz! Gratulálunk a remek ötlethez!
„Mutass jó példát!” (Ez a mondat tökéletesen figyelemfelkeltő.)
Orosháza- Eötvös József Ált. Isk. és Gimn.-Vörösmarty Mihály Ált. Isk”
„Örülök, hogy összetalálkoztunk az Úton, innen együtt megyünk tovább! Jövőre mi is futunk, talán Zsombival közösen. Ezt leírtam, mert így fogadalomnak is jó lesz!” Nóci
„Tavaly is, idén is, és persze jövőre is! Mert itt a helyünk!!! Madaras család”
„Csak így tovább! Ügyesek voltatok és nagyon tanulságos volt!”
„Remélem, hogy ez a termékeny talajra hullott mag terebélyes fává növi ki magát!”
„Remek és jó ötlet, gratulálunk.”
„Nekünk is nagyon tetszett! További jó futást és sok sikert kívánunk!
Venus Kemping személyzete Balatonszepezd
„Köszönjük szépen a programot és a példamutatást! Jó futást kíván a Napfény Kemping Révfülöp”
„Nagyon szépen köszönjük, gyertek jövőre is!
Köszönjük, hogy veletek futhattunk
Ábrahámhegy- Balaton Kemping”
„Gratulálunk, nagyon szép dologért küzdenek. Sok sikert kíván: Tóth család”
Gyerekek írták:
„Először nem értettük, hogy mit mutogattok egymásnak abban a kisfüzetben. Jó volt az előadás, de már értjük. Gyertek el jövőre is. Gratulálunk.”
„A Kazincbarcikai Csámborgó és Kaláris citerazenekar nevében jó futást kívánunk: Frida, Kata, Zoli, Évi, Emese, Reni„
„Gartulálunk! Vecsés Halmi Telepi Iskola”
„Nagyon jó volt, remélem, még találkozunk és megfogadom a tanácsokat!”
Alapítványunk munkatársai és támogatói mindent megtettek, és a jövőben is szándékoznak megtenni gyermekeinkért és családjukért, hogy rajtuk keresztül is segítsünk a társadalomnak abban, hogy minél több etikus és boldog ember legyen. Az alapítvány teljes bevételét az alapító okiratban meghatározott célok teljesítésre fordította és valamennyi tevékenységét non-profit jelleggel végezte.
Budapest, 2007. május 30.
Venesz Piroska
Tudomány-Kaptár Alapítvány

Rólunk mondták